OBS Studio Balance af lydkilder

Opsætning og balancering af dine lydkilder i OBS Studio

Når du livestreamer er det vigtigt at lydkilderne er balanceret, så folk er i stand til at høre dig, dem du snakker med, men også spillet eller lydene i baggrunden. Hvis du optager, kan du typisk ændre lydniveauerne efterfølgende, hvis du har opstillet lydsporene korrekt.

Der er mange måder der gør det muligt at justere alle ens lydkilder gennem flere lydspor, specielt hvis man har windows 10 og lidt forståelse for teknologien. I den her artikel kommer vi ind på 2 måder du kan adskille lydkilderne ud på flere lydspor og så kommer der et lille trick til at håndtere hvilke lyder du ønsker hvornår.

Standard opsætning af lydkilder

I vores første OBS Studio artikel viste jeg dig hvordan du kan indsætte din mikrofon og windows-lyde på alle scener gennem indstillingerne. Det er en nem måde at komme igang på, da man kun skal fokusere på lydene fra computeren og mikrofonen. Man skal simpelt bare sørge for at man kan høre mikrofonen over lydene, og så er man godt igang.

Det eneste problem med den her opstilling er at discord/ts kæmper med alle andre lyde i samme lydspor. Du kan ikke skrue op for dem du snakker med adskilt fra spillet, musikken eller det andet som foregår i baggrunden. Eller det kan du godt, men du kan ikke justere det uden at det påvirker dig mere end det påvirker streamen.

Fremskaf flere lydspor til dine lydkilder

Der er forskellige måder hvor på du kan få flere lydspor til rådighed. De 2 mest populære metoder er ved at have et headset med 2 lydspor eller VoiceMeter. For eksempel har de nyere Steelseries headsets 2 lydspor, både “Chat” og “Game”.

Steelseries Chat Game Lydspor

Her får du muligheden for at kan skifte mellem de 2 lydspor direkte på headsettet, men i OBS kan du indsætte begge lydspor hvert for sig og justere dem individuelt. Du kan fjerne lydene fra dine venner i dit headset uden at de forsvinder på livestreamen eller omvendt.

Hvis dit headset ikke har 2 lydspor, så kan du med lidt hjælpe fra YouTube opsætte VoiceMeter af VB-Audio, som giver dig 2 lydspor og mikser dem sammen. Det giver dig muligheden for at adskille lydene på 2 (eller flere) VoiceMeter lydspor, som programmet samler og sender ind i dit headset samlet. Her er det vigtigt at indsætte samme 2 VoiceMeter lydspor i OBS for at få dem adskilt og ikke det lydspor dit headset modtager med lydene samlet.

Indsæt lydkilder i OBS Studio

Nu hvor du har delt lydkilderne op i forskellige lydspor, så skal du have dem med ind i OBS Studio, så du kan justere dem individuelt. Den nemme måde er at bruge samme opsætning som i artiklen om at komme godt igang med indstillingerne. Der er dog en mere snedig måde at anvende lydspor på, så du også kan afgøre hvilke scener de bruges på.

Når du har en scene, så kan du gå ned i dine kilder og tilføje “Lydoutputoptager” og “lydinputoptager”. På den måde kan du individuelt indsætte dine lydspor og mikrofon(er) i forskellige scener. Hvis du navngiver dine kilder, kan du genbruge samme kilder i flere scener med deres opsætninger og filtrer.

OBS Studio Lydspor Kilder (Avanceret)

I billedet ovenfor har jeg indsat de 3 lydkilder, som jeg skal bruge. Her min mikrofon, og de 2 lydspor fra mit headset, som er inddelt i Standard og Chat. I standard har jeg alle lydene fra min computer, lige fra musik til spillenes lyde. I chat har jeg flyttet lydene fra Discord or Teamspeak over, så jeg har deres lyde på sit eget lydspor.

Opdel lydkilderne i hvert sit lydspor til optagelser

Hvis du optager videoer, så kan du gemme videofilen med alle lydsporene separat. På den måde får du adgang til at kan justere lydende i dit redigeringsprogram, istedet for at skal bruge for meget til på at fikse det i OBS selv. Som streaming kan man kun have 1 lydspor, men her har du fordelen af at kan justere de 3 lydspor separat før de samles igen på streamen.

OBS Studio Avanceret Lydindstillinger

Nede i lydsektionen har du et tandhjul ved lydene, som åbner en menu. Herinde skal du have fat på “Avancerede lydegenskaber” og så får du adgang til lydenes direkte indstillinger. Her kan du ude til højre vælge hvilke spor lydene skal indspilles på. Som standard er lydspor 1 til streaming, hvis du ikke har ændret det i indstillingerne.

En god måde at gøre det på er at have alle lyde på lydspor 1, og så derefter dele dem ud. Så chat er på 1 + 2, mikrofon er på 1 + 3 og standard er 1 + 4. På den måde kan du fjerne lydspor 1 når du redigere dine optagelser, og stadig har alle lydene med når du streamer. Du kan også vælge at oprette 2 scenesamlinger, oppe i menu-baren, så du har en til streaming og en til at optage.

Brug filtre til at justere lydene

Jeg er personligt meget imod at skrue op og ned for lydene på deres lydbare, da det kan være svært at finde lydniveauer, som passer sammen. Derfor bruger jeg altid filtre til at justere lydene op imod hinanden. Lad mig vise dig hvad jeg mener.

OBS Studio Lyd Filtre

Opsætning af Noise Gate i OBS Studio

Hvis vi starter med at åbne filtre menuen på vores mikrofon. Her inde skal vi have sat noget noise-gate på, så den ikke er aktiv medmindre vi laver lyde – som for eksempel at snakke eller klappe eller andet højlydt. Derfor tilføjer vi først filteret “Noise Gate” på listen.

Her skal du være opmærksom på en række indstillinger. Først skal vi se på nummer 2 “Åbningstærkel”, som er hvor høje lyde vi skal have for at “tænde” mikrofonen. Den skal gerne passe med hvor højt du snakker, i mit tilfælde er det typisk 30 dB. Herefter skal vi indstille “lukningstærkel”, som er en idikation for hvor lave lydene skal blive før vi “slukker” mikrofonen igen. Det tal skal være højere end hvornår vi tænder, fordi ellers vil den aktivere på lavere lyde end den slukker, og derved aldrig slukke. I mit tilfælde har jeg den på 33 dB.

Responstid er hvor hurtigt den skal reagere på lyde. Da vi bruger mikrofonen til at tale vil vi gerne have at tiden er lav, så den ikke tænder midt i et ord eller en sætning. Responstiden skal nemlig opfange lyde over åbningstærkel i den valgte tidsperiode før den tænder. Det er for at den ikke aktivere på unødvendige lyde, som hvis du taber noget eller ligende. Personligt har jeg den altid på 15 ms.

Holdetiden er hvor lang tid den skal være tændt fra den aktivere. Hvis du aktivere mikrofonen, så vil den være tændt i den tid uanset om du laver flere lyde. Den har jeg personligt på 600 ms, bare for at sikre mig at den ikke cutter fra hvis jeg siger noget. Frigivelsestid er det samme som Responstid, bare hvor lang tid lydene skal være under “lukningstærkel” før den slukker. Personligt har jeg den på 250 ms, da jeg nogengange godt kan have kortere pauser mellem sætninger og andet.

Personligt har jeg samme filter på lydsporet til chat (Discord/TS), da man ikke altid kan forvente at folk er gode til at indstille deres mikrofoner. På den måde undgår jeg unødvendig støj på stream/optagelse. Dog sætter jeg typisk åbning på 35 dB og lukning på 36 dB, så de har lidt mere roderum.

For at du har en idé om hvor lang tid det vare, så svare 1.000 ms til 1 sekund.

Opsætning af Kompressor i OBS Studio

Kompressoren er en lidt speciel størrelse indenfor lydstyrker og justeringer deraf. Du kan bruge det til dynamisk at skrue ned for lydene når de bliver for høje eller hvis en anden lydkilde når en hvis højde. På den måde kan du sørge for at lydene ikke blive for høje og peaker, eller at nogen lyde skruer ned når du snakker.

OBS Studio Kompressor Indstillinger

På billedet ser du standard indstillingerne for en kompressor, når du lige har tilføjet filteret. Jeg anbefaler at du roder lidt rundt med det for at få en forståelse for hvordan det fungere, så her får du en kort beskrivelse af de forskellige punkter, så du har noget at gå ud fra.

  • Forhold er hvordan lyden skal balancere sig selv i forhold til grænsen (menupunkt 2). Den vil justere lyden efter forholdet på den af lyden som overfor grænsen. På billedet er forholdet 10:1 efter grænsen -18 dB, så her er en kort forklaring. Hvis lyden for eksempel nå op på -15 dB, så vil programmet justere 10:0 på forskellen mellem -18 og -15, og gøre lyden der imellem til 1/10. (15-18=3)/10 = 0,3 = den nye lyd vil være -17,7 dB.
  • Grænse er hvornår den skal begynde at justere lydniveauet.
  • Responstid er hvor lang tid den skal bruge på at justere lydniveauet over grænsen. I det her tilfælde vil det tage 6 ms (0,006 sekund) at fade lyden.
  • Frigivelse er omvendt hvor lang tid den skal bruge på at justere lyden tilbage til normale lydhøjde, når lydene igen er under grænsen.
  • Outputforskærkning gør det samme som punktet “forstærkning” nedenunder. Læs punktet der nede for at forstå hvordan den fungere. Det ville fungere ligesom hvis du havde forstærkning nedenunder (efter) kompressoren.
  • Sidechain-/Ducking-kilde er hvis den skal justere sig efter andre lyde end sin egen. Det kan for eksempel være hvis spillet skal skrue ned når du taler, her kan det give mening at sætte grænsen til hvor Noise Gaten aktivere, så din lyd nedjustere dens lydkilde jo højere den er i forhold til hvor høj lyden er af din mikrofon.

Du kan læse en grundlæggende gennemgang af kompressoren her: obsproject.com/wiki/Filters-Guide#compressor

Opsætning af Forstærker i OBS Studio

Istedet for at justere lydene med baren nede i lydkilderne, så vil jeg anbefale at bruge filteret “Forstærkning”, som giver dig muligheden for at skrue op og ned for lydene i faste Decibel. Hvis din mikrofon er lav, så kan du skrue lidt op, eller hvis dine venner larmer for meget kan du skrue lidt ned.

Personligt skruer jeg typisk 3-4 dB op for min mikrofon, 4 dB ned for Discord/TS og 8 dB ned for resten. Du skal finde en opsætning der giver mening for dig, så lydene er nogenlunde balanceret. Din mikrofon burde altid være højerer, nok til at kan blive hørt over de andre lyde, men må gerne falde falde lidt sammen med dine venner på Discord og TeamSpeak.

Du kan læse om hvordan niveauerne virker i OBS her: obsproject.com/wiki/Understanding-The-Mixer

MrBetaSkull

Blev introduceret for YouTube i 6 klasses EDB timer, hvor efter jeg brugte meget tid på at være fascineret over videoer på internettet. Senere opdagede jeg JustinTV, som idag er Twitch. Synes udviklingen er spændende!
Indholdsfortegnelse

Læs videre her

Eller læs og skriv kommentare under

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *