OBS Studio Indstillinger

Kom godt igang med OBS Studio indstillingerne

OBS Studio er et gratis program der giver dig muligheden for at udsende livestreams og optage videoer.

Start din egen livestream med OBS Studio (Open Broadcaster Software) eller en videreudvikling typisk førstevalget af program. OBS giver dig muligheden for at optage og livestreame indholdet af din skærm, webcam og spil. I den her artikel fokusere vi på original programmet OBS Studio, men du kan også finde varianter udgivet af Streamlabs (“SLOBS”) og StreamElements (“OBS Live”).

Tilbage dengang streaming startede i den udgave vi kender idag, der skulle man typisk betale for programmet, som man livestreamer med. Et af de mere populære programmer var XSplit, som kostede et årlige abonnement hvis man ville have alle funktionerne til rådighed.

Heldigvis var der en række programmøre der gik sammen om at udvikle et gratis og åbent tilgængeligt program. Et program der giver alle muligheden for at livestreame, og er idag det mest bruge program i din originale eller videre-udviklet form. Nok om historien bag OBS Studio, hvordan kommer vi igang med at bruge programmet?

Sådan får du fat i OBS Studio (Download)

Hvis du er interesseret i at bruge OBS Studio til at livestreame med, så skal vi først have det downloaded og installeret. Du kan download OBS Studio her. Når du kommer ind på hjemmesiden ser du 3 udgaver, et til Windows, et til MacOS (Apple) og ikke mindst Linux. Hvis du er lidt nørdet, så kan du også hende kildekoden og compile din egen udgave fra Github (C+).

Installationen er ret ligetil, du vælger hvor programmet skal installeres og om der skal installeres nogle standard moduler til programmet fra start af. Når du har installeret programmet, så kan du vælge at åbne programmet, og bliver her mødt af en mørk eller lys udgave af følgende billede.

OBS Default Opstart

* Jeg har installeret OBS Live udgaven (en udvidelse til OBS Studio af StreamElements) så jeg har lidt flere knapper, men i det overordnede vil du se samme skærmbillede.

Den visuelle opsætning af OBS Studio

I midten ser du en stor sort firkant, som repræsentere hvad der bliver vist på din livestream. Det er her vi kommer til at indsætte vores forskellige elementer, som vores spil/skærm og webcam. Nedenunder har du Scener, Sources/Kilder og Audio Mixer/Lydmixer.

 • Scener giver os adgang til at have flere forskellige fremvisninger. Det kan for eksempel være en “Starter snart”, “Spil”, “Pause” eller “webcam”. Vi kan indsætte de samme eller forskellige elementer på hver scene, så vi kan skifte imellem dem imens vi er live.
 • Sources/Kilder er de forskellige elementer vi ønsker vist på skærmen. Det er her vi indsætter vores spil, skærm, webcam eller andet. Her skal du være opmærksom på rækkefølgen af elementerne, da øverst er forrest og nederst er bagerst. Hvis et element ikke er synligt, kan det være fordi du skal have det højere på på listen, altså foran andre elementer.
 • Audio Mixer/Lydmixer er hvor alle vores lydindgange bliver vist, altså lydene fra computeren og vores mikrofon. Her kan du indstille lydene så man kan høre dig over spillet, musikken eller andre lyde fra din computer.

Basal opsætning af indstillingerne

For at komme igang med at livestreame (eller optage) skal du først have kigget på indstillingerne. Dem finder du oppe i venstre hjørne, hvor du ser knappen “File” eller “Fil”. Her inde i første vindue får du adgang til at vælge sprog, så du kan ændre det til Dansk hvis det ikke allerede er det. Jeg kommer til at fremvise OBS i den danske version her i artiklen. Hvis du fortrækker Engelsk kan du altid ændre tilbage til engelsk efter opsætningen.

OBS Studio Indstillinger Oversigt

Her får du en grundlæggende opsætning af OBS Studio, så du hurtigt kan komme igang. Der kommer en kort beskrivelse af de ting, som ikke giver sig selv ud fra navnet, så du også forstå hvad vi ændre ved. Dertil vil jeg give dig nogle anbefalinger løbende, så du har en idé om hvad du kan ændre på, hvis du kan håndtere mere eller har brug for at skrue lidt ned.

Forbind OBS Studio til Twitch, Facebook eller opsæt manuelt

Hvis du går ned i menupunktet “Stream”, så ser du en aflang knap der automatisk står på Twitch. Hvis det er platformen hvor du vil livestreame, så skal du blot trykke “forbind” og logge ind på din twitch konto. Vil du derimod streame til Facebook eller en anden side, så kan du klikke på knappen og ændre den til den platform. Hvis ikke platformen er på listen, så kan du manuelt indsætte server og stream-key i punktet “tilpasset…”.

Afgøre kvaliteten på din stream/optagelse under Output

Hvis du ikke ønsker at rode med indstillingerne, så kan du beholde den på “Simpel”. Hvis du er på simpel, så anbefaler jeg en videobit-hastighed (“bitrate”) på 4.000 til start. Hvis du vil have højere kvalitet kan du gå op til 6.000 på Twitch (ved ikke med facebook), og hvis det lagger eller ser underligt ud kan du gå ned til 2.500. Det samme er gældende i avanceret med hensyn til bitrate.

Encoder kan du selv prøve dig frem, om det skal være software (CPU/Processor) eller hardware (GPU/Grafik kort). Audiobit-hastighed kan du beholde på 160, men du kan også sætte den op til 320. På livestream vil du ikke opleve den store forskel, men det kan have indflydelse på lydens klarhed når du optager.

Nede i optagelse kan du selv vælge “optagelseskvalitet”, hvor du kan prøve dig frem. Anbefaler dog altid at bruge “optagelsesformat” som “MKV”, så du ikke mister det du optager, hvis programmet fryser eller lukker ned. Med MKV så stopper den bare samme sted som optagelsen, så du mister kun det efter optagelsen stoppede.

OBS Studio Avanceret Output

Hvis du fortrækker avanceret tilstand

Istedet for at gå over de samme indstillinger igen, så får du her en kort gennemgang af de forskellige punkter i avanceret, så du kan navigere det på egen hånd eller læser mere op på det. Du får 4 menu punkter som er henholdsvis Streaming, Optagelse, Lyd og Genafspilningsbuffer. Her får du kun indblik i streaming og optagelse, da indstillingerne er de samme, bare om du skal sende live eller optage lokalt.

 • Rate kontrol er hvor du styre hvordan programmet skal håndtere billedet og rendere det (sende ud eller gemme i video). Du har 4 valgmuligheder, som hver fungere lidt anderledes fra hinanden.
  • CBR står for “Constant Bit Rate”, hvor programmet forsøger heletiden at give alle billederne lige meget data på hele billedet. Det kan medføre at billedet er super flot når det står stille eller har lille bevægelse, men bliver sløret eller ser dårligere ud når der er meget bevægelse.
  • ABR står for “Average Bit Rate” og er lidt smart. Her forsøger den at fordele din bitrate ud over et helt sekund, lidt efter CBR princippet, men baseret på hvor mange nye billeder den gennemsnitligt skal producere. Hvis billedet ikke ændre sig, så er det i teorien samme billede den sender ud med alle billederne i et sekund (FPS), men hvis du har bevægelse, så forsøger den at dele bitraten ud på de billeder der er forskellige.
  • VBR står for “Variable Bit Rate”, hvor encoderen (den kode som omdanner billedet til stream eller video) forsøger at give mere data hvor billedet ændre sig. Det kan medføre at billedet er lidt lavere kvalitet når der ikke er bevægelse, men at der er mindre sløret når du bevæger dig. Det kan for eksempel være et bilspil.
  • CRF står for “Constant Rate Factor” og er ikke ment til livestreaming. Her styre computeren selv hvor meget bitrate er nødvendigt ud fra hvert billede, da kvaliteten afgøres ud fra en score. For eksempel vil den bruge meget højere bitrate i bevægelse, for at opnå samme kvalitet som når billedet står stille.
 • Keyframe-interval (per sekund) er hvor mange gange i sekundet OBS skal udgive et fuldt billede for sig selv. Når man optager og streamer, så overlapper den typisk en del af billedet for at du får en mere flydende overgang imellem billederne. Keyframe er nøgle-billeder, hvor der ikke er nogen overgang, så billedet i sig selv er et rent billede.
 • Profil er hvordan encoderen skal håndtere billedet, det er lidt avanceret at forklare. Her bruger man normalt ‘Main’, men du kan selv læse mere op på det hvis du vil vide mere præcist hvad det gør.

Herudover har du nogle forskellige valgmuligheder alt efter om du bruger Software eller Hardware til at encode med. I OBS Studio er valget primært mellem x264 (CPU), NVENC (GPU / Nvidia) eller potentielt VCE (GPU / AMD). Dog vælger folk med AMD-builds oftest at gå efter x264/CPU encoding.

Indstil lyd og video i OBS Studio

Når du er kommet igennem den opsætning, så er det tid til at kigge på menupunkterne lyd og video. Inde i lyd kan du indstille faste lyd-kilder, som skal gå igen på alle scener. Her kan man som begynder nemt indsætte din mikrofon og sin windows-output (lydene som kommer ud fra computeren, ligesom du høre i højtalerne/headsettet).

Herefter går du ind i video, hvor vi indstiller forskellem mellem lærredet (billedet i den sorte boks) og hvad størrelsesforhold billedet skal sendes ud eller optages i. Her er det meget normalt at bruge 1920×1080 (1080p/HD) i grundopløsning og så sende ud i 1280×720 (720p/SHD). Idag er der også mange som sender ud i 1600×900 (900p/”Fake HD”), da billede kvaliteten bliver højere på den lavere opløsning, på grund af færre pixels kontra bitrate.

Her skal du også tænke på om du vil streame i 24, 30, 48 eller 60 fps. Hvis du streamer noget med meget bevægelse, f.eks bilspil, så kan det være en fordel af have 60 fps. Ellers giver det typisk mening at nøjes med 30 eller helt ned til 24 fps. Her skal du være opmærksom på at antallet af billeder på et sekund også har effekt på hvor skarpt hvert billede står på din stream.

Hvordan fungere lærredet i OBS Studio?

Når du er kommet gennem indstillingerne, så er det på tide at opsætte lærredet. Jeg vil gerne lave en mere dedikeret artikel til denne opsætningen, men her får du et par hurtige kom-igang-nu tips.

Du kan oprette forskellige scener, som indeholder både samme og forskellige elementer. Inden i hver scene kan du indsætte sources/kilder, altså visuelle elementer men også lydbaserede. Det er her du indsætter baggrunde, tekster, dit webcam, gameplay eller skærmbillede. Det som du ser på lærrede genvisningen (“preview”) er det som sendes ud eller gemmes i optagelserne.

Hvis du vil have en mere 1-til-1 gennemgang, så tjek vores andre artikler omkring OBS Studio i kategorien!

MrBetaSkull

Blev introduceret for YouTube i 6 klasses EDB timer, hvor efter jeg brugte meget tid på at være fascineret over videoer på internettet. Senere opdagede jeg JustinTV, som idag er Twitch. Synes udviklingen er spændende!
Indholdsfortegnelse

Læs videre her

Eller læs og skriv kommentare under

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *