Ophavsretsloven (Copyright) Lovgivningen der beskytter vores vaerker

Det skal du vide om ophavsretsloven og DMCA som livestreamer og youtuber (2020)

Ophavsretten er bedre kendt som Copyright, altså rettighederne over sine værker og brugen deraf.

Ophavsretten er det vi normalt kender som det engelske ord Copyright. Ophavsretsloven er den som beskytter vores originale værker og giver skaberen rettighederne over værkets anvendelse. Det gælder uanset om værket anvendes direkte eller indirekte kommercielt, altså om det udgives eller anvendes uden godkendelsen fra skaberen.

§ 1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.

Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.

Stk. 3. Værker i form af edb-programmer henregnes til litterære værker.

Bekendtgørelse af lov om ophavsret – Kapitel 1 – Beskyttede værker

I overstående udtræk af ophavsretsloven, kan du se at det dækker over mange former og typer for skabelser og værker. Der er dog nogle krav at leve op til, for at opnå den egentlige beskyttelse fra ophavsretsloven. Du skal være i stand til at dokumentere ejerskabet over det originale værk i en unik form. Du kan altså ikke tegne en streg og forhindre andre i at tegne en streg. Ligeledes har du ikke eneretten på billeder af et objekt, ved at fotografere det, men kun dit fotografi af objektet.

Hvorfor er ophavsretsloven vigtig?

Vi er allesammen stolte af vores originale værker, uanset om vi er amatør eller professionelle inden for faget. Det giver en tryghed at vide, at det man laver, ikke bare kan tages fra os af andre uden lovmæssige konsekvenser. Hvis vi skaber noget unikt, så er det vores at råde og bestemmer over.

Lige så vigtig som ophavsretsloven er for os, er den vigtig for alle andre. Det er derfor vigtigt at tage stilling til det materiale man bruger, når man producere videos eller livestreams. Hvis vi bruger andre folks materialer uden de rigtige tilladelser, så risikere vi altså at det har konsekvenser for vores brands fremtid.

Hvis vi ignorere loven for meget eller for længe, kan vi risikere at blive udelukket fra Youtube, Twitch eller andre platforme. Tjener vi penge på det, risikere vi at skal betale erstatning til skaberen for tabt indtægt eller misbrug af deres værker.

Hvad betyder ophavsretten for dig som skaber?

Normalt forbinder man ophavsretten med originale værker, hvilket vil sige noget som er skabt fra bunden. Det kan være et musik stykke, hvor du kan fremvise produktionen i musik programmet. Måske har du stadig .psd filen liggende, fra din Photoshop tegning. Så hvordan skal man forholde sig til ophavsretten, når man optager eller livestreamer andres værker, som for eksempel et computerspil?

Først skal man sikre sig, at du faktisk må udgive indhold fra spillet, uanset om du optager eller livestreamer dig selv spille spillet. Heldigvis er der mange spil udgivere der tillader dette, såfremt indholdet udgivet frit tilgængeligt og ikke kræver betaling for at må blive set. (Det kommer vi mere ind på).

Da du overholde spil udgiverens politikker og betingelser, så kommer næste trin, dig som optager spillet. Ved at du laver den originale optagelse af dig spille spillet, optager du automatisk ophavsretten på det videomateriale og eventuelt lydmateriale. Du har ikke ophavsretten på spillets lyde (da spil lydene ejes helt eller delvist af spil udgiveren), men hvis du snakker på videoen, er den del beskyttet som værende dit.

Må man høre Spotify eller TIDAL på sin livestream?

Når du opretter et abonnement på musik tjenesterne Spotify og TIDAL, så optager du en personlig licens. Det betyder at du har lov til at høre musikken privat, ligesom når man køber en CD eller Vinyl plade. Det er en godkendt gråzone at du låner CD’en ud til en ven eller at de høre til den hjemme ved dig. Men du har ikke tilladelse til at spille musikken til offentlige arrangementer eller i kommercielle sammenhænge.

Du optager altså ikke en licens med rettighederne til at må spille musikken på videos eller livestreams, da abonnementet kun dækker over privat brug.

Her skal du være opmærksom på, at musik som er udgivet under offentlig licens, kan frit afspilles gennem både Spotify og Tidal. Du kan bare ikke spille musik som kræver licens eller kommercielle rettigheder. Du kan derfor godt spille Harris Heller’s Stream Beats via Spotify på din stream.

Hvilket materiale må du bruge og hvornår?

Det simple svar er at du må bruge alt materiale du ejer rettighederne til. Det kan være dit eget materiale, hvor du ejer ophavsrettighederne, eller materiale du har rettighederne til via licens. Du skal være opmærksom på om du har rettighederne til at bruge materialet kommercielt, og under hvilke omstændigheder.

Du kan for eksempel kun have retten til at må tjene penge ved brugen af materialet i blandt dit eget, som for eksempel at have reklamer på din video. Det giver dig ikke rettigheden til at udgive materialet som dit eget eller at videresælge materialet. Hvis du får lavet et logo er det altså vigtigt at overtage alle rettighederne til materialet, så du ikke møder begrænsninger eller bliver hevet i retten for forkert brug senere.

Fri benyttelse af offentligt frigivet materiale

Skaberen og ejeren af ophavsretterne kan vælge at udgive sit materiale til offentligheden under en åben licens. Den navngives oftest som “Public License” eller “Public Copyright License”. Det er vigtigt at du gennemgår licensen, så du forstår hvordan du må bruge materialet/værket.

Creative Commons (CC) License udgiver forudbestemte offentlige licenser, så du nemt kan markere dit materiale til offentligt brug. Deres licenser anvendes oftest af større hjemmesider, så udgiveren nemt kan markere om værket må bruges og hvordan.

Hvis du udgiver videoer på Youtube, kan du for eksempel anvende Creative Commons licensen “CC BY”, hvilket betyder at folk må genbruge dit materiale uden begrænsninger.

Optage eller købe licens til materiale

Hvis du vælger at købe rettighederne til materiale, skal du være opmærksom på hvordan licensen er sat sammen. Der er mange Youtubere der abonnerer på tjenester, som optager licenser til musik/videomateriale, som de så kan bruge i deres videos.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan dine rettigheder ændres, hvis du en dag afmelder dit abonnement. Mister du rettighederne til allerede produceret og udgivet materiale på youtube, og risikere at blive ‘demonetized’ og miste muligheden for at tjene penge på sine videos.

How long is my license valid? Does the license end if my subscription expires? Any song or SFX you download with an active subscription can be used in your films in perpetuity. Once you download a song or a sound with a subscription, you’re licensed to use it in your films forever.

Artlist – Music Licensing For Video
(Reklame, vi modtager kommission ved oprettelse via dette link)

All videos that you publish during the time of your subscription, on your connected channels, will be cleared from claims forever, however if you publish videos with our music after your subscription has ended, you may run the risk of receiving claims. In other words, it’s all about when you publish the video rather than when you download the track.

Epidemic Sound – Bring your stories to life with royalty free music

Når du opretter et abonnement ved Epidemic Sound, så forbinder du din Youtube kanal til deres tjeneste. Herfra godkender de dine videos til at bruge deres musik, og sørger for at den ikke bliver markeret for brug af beskyttet musik, hvis det er en del af deres katalog.

Tilladelse til at optage og livestreame spil indhold

Spil udviklere og udgivere er oftest interesseret i at du producere videos og livestreams om deres spil, da det giver dem gratis reklame overfor mulige købere. I starten var der meget Skepticisme overfor det, da udviklerne/udgiverne var bange for, at folk bare ville se spillet istedet for at købe og spille det selv. Heldigvis viste det sig at flere købte spillet, fordi de ville gennemgå historien eller opleve spillet selv.

I starten fungerede spil ligesom CD’er eller DVD’er, hvor man kun have rettighederne til at bruge spillet privat. Idag er det heldigvis ikke så begrænset, men der er stadig nogle begrænsninger at holde øje med.

Steam Video Policy
https://store.steampowered.com/video_policy

De forskellige udbydere har forskellige betingelser, som afgøre hvordan du må udgive videos og livestreams af deres indhold. Disse betingelser og politikker er vigtige at finde, da de får stor betydning, når GDPR træder i kræft. Hvis udvikleren/udgiveren ikke tillader at du udgiver video indhold af deres spil, så overtræder du altså loven.

Her får du en liste over en række populære udviklere og/eller udgivere, som har video politikker, og som godkender at du udgiver video materiale af/om deres spil indhold. Du skal dog være opmærksom på, at mange tillader at man tjener penge på abonnenter og reklamer, men indholdet ikke være låst bag betaling. Det skal altså være frit tilgængeligt for alle at tilgå din video eller livestream.

Det ville være en lang og tidskrævende liste at skulle sørge for alle spil udviklere og udgivere. Hvis du vil udgive videoer eller livestreame spil, som ikke er udgivet af en der er på listen, så anbefaler jeg at du søger efter studie/udgivers navn efter fuldt af “Video Policy” eller “Fan Content Policy”.

Hvordan skal jeg forholde mig til DMCA?

DMCA står for ‘Digital Millennium Copyright Act‘, og er den amerikanske ophavsretslov overfor digitalt eller online producerede værker. I bund og grund er det en forlængelse af deres oprindelige ophavsretslov (“Copyright Law”), som skal dække over den digitale og online verden specifikt.

Hvis du høre beskyttet musik på din livestream, så kan ejeren af rettighederne kontakte DMCA kontoret. Her vil de tage kontakt til YouTube eller Twitch, og bede dem om at fjerne det ulovlige indhold. Dertil skal de give udgiveren (din kanal) et såkaldt ‘Copyright Strike’. Hvis de ikke har et ‘Copyright Strike’ system, så er det platformen selv, som skal stå til ansvar for indholdet du har udgivet.

DMCA har blandt andet et lov koncept, ved navnet “Safe Harbor Protection”, som blandt andet kræver at en kanal eller bruger skal udelukkes efter 3 lovbrud. Det er en måde at give folk en chance imod at bryde loven uden at vide det, men også at udelukke “repeat offenders”, altså folk som gentagene bryder loven. Det er i sidste ende for at beskytte YouTube eller Twitch fra dine ulovligheder, som giver dig en chance for at dumme sig.

MrBetaSkull

Blev introduceret for YouTube i 6 klasses EDB timer, hvor efter jeg brugte meget tid på at være fascineret over videoer på internettet. Senere opdagede jeg JustinTV, som idag er Twitch. Synes udviklingen er spændende!
Indholdsfortegnelse

Læs videre her

Eller læs og skriv kommentare under

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *