Musik rettigheder til din livestream

Få musik rettigheder til dine livestreams og videoer her!

Hvis du vil spille hverdags musik på din livestream skal du have musik rettighederne, det kan du få fra Koda og IFPI. Ellers kan du bruge alternative løsninger.

Hvis du gerne vil have muligheden for at spille hverdags musik, ligesom når du tænder for radioen. Så skal du have adgang til kommercielle musik rettigheder. Istedet for at skal have fat i Warner Music, Universal Music eller nogen af de andre store, kan du optage 2 licenser dom dækker det meste på 1 gang.

Koda, hvad koster det at kompensere artisterne?

“Kodas opgave er at sikre betaling til komponister og sangskrivere, når deres musik bliver brugt i det offentlige rum. Det er en betaling for det arbejde, der ligger i at skabe den musik, som giver oplevelser og værdi for alle, der bruger og lytter til den.” – Koda sikrer betaling til musikkens skabere

Koda sørger for at artisterne bag musikken du bruger bliver betalt. Hvis du åbner deres hjemmeside, så virker prisen lidt krydret (ser her under). Hvis du derimod kontakter dem, så kan du få nogle lavere takster, alt efter hvordan du har planer om at bruge musikken.

Hovedtarif
15 % af indtægt
Min. pr. stream
0,05 Kroner
Min. pr. mdr.
602,35 Kroner

Der er væsentlig forskel mellem streamerne på hvad der streames, hvor mange timer der streames, hvor stor en omsætning der genereres og hvor meget musik, der bliver afspillet. Derfor er vi nødt til at være i dialog med streameren for at vurdere hvilken af Kodas priser, der passer på det konkrete tilfælde.

Svaret jeg fik ved at kontakte medie@koda.dk

Taksterne er opsat som et trappe-system, hvor man betaler den, som er højest. Du skal altså ikke både betale hovedtarif og for alle afspilninger og mindsteprisen om måneden. Her får du et hurtigt overblik over, hvad hver ting dækker over:

  • Hovedtarif afgøre hvor stor en del af din omsætning du skal opgøre. Det er procentvist baseret på, hvor meget af tiden du høre musik. Hvis du høre musik 100% af tiden, så opgøre du 15%. Høre du derimod kun musik 50% af tiden, så opgøre du 7,5%.
  • Min. pr. stream er ‘per afspilning’, hvor du skal opgøre et beløb per sang du afspiller. Hvis du høre 1.000 sange, skal du altså opgøre 1.000*0,05= 50 kroner.
  • Min. pr. mdr er din absolut minimums pris per måned.

Hvordan afgøre jeg hvad det koster mig?

For at give dig et eksempel på en måned, så lad os bruge standard taksterne og sige at du har spillet musik 65% af tiden du livestreamer. Du har modtaget 3.700 kroner i donationer og fået udbetalt 2.800 kroner fra abonnenter. I perioden har du afspillet 7.000 numre.

  • Hovedtarif skal opgøres som 65% af 15%, hvilket er 5,25%. Du skal altså opgøre 5,25% af 3.700+2.800= 6500 kroner. Din hovedtarif udgøre 6500*0,0525= 341,25 kroner.
  • Min. pr. stream skal opgøres per afspillet sang. 7.000 sange af 0,05 kroner er 7.000*0,05= 350 kroner.
  • Min. pr. mdr er fast på 602,35 kroner.

I vores eksempel har vi hverken nok omsætning eller afspilninger til at opnå minimum gebyret, så den her måned vil koste os 602,35 kroner. Husk på at dine takster ikke nødvendigvis er er de samme som overstående. Kontakt Koda og få priser der passer til din stream! medie@koda.dk

Koda - Twitch Livestreaming
Her er et eksempel på gebyr hvis du livestreamer på Twitch, så kontakt dem og hør!

Kan jeg bruge Spotify eller TIDAL?

Det korte svar er nej, hverken Spotify eller TIDAL har licens til kommercielt brug. Her er du nød til at bruge en erhvervsløsning, som også kan holde styr på antal afspilninger. Her opstår et mindre problem, da ikke alle erhvervsløsninger har den løsning en livestreamer skal bruge.

Soundtrack Your Brand ikke Twitch eller Radio

Koda har udgivet en liste over mulige erhvervsløsninger, men jeg kan ikke garantere at du kan bruge dem som livestreamer.

IFPI Danmark, hvad koster musik rettighederne?

IFPI Danmark er selskabet, som optegner musik rettighederne til kommercielt brug i danmark. Med andre ord: Koda sørger for at kompensere artisterne og IFPI sørger for at du har de rigtige musik rettigheder til at kan bruge musikken.

Hvis man kigger på deres hjemmeside, under at blive medlem, så har man brug for at have en stol i nærheden. De oplyser at det koster et årligt kontingent på 5.000 kroner, hvis din omsætning er under 250.000 kroner om året.

giphy

Det er ikke så slemt, hvis man kan undvære 416,66 kroner om måneden. Chokeren her er oprettelses gebyret på hele 6.000 kroner! Det vil sige yderligere 500 kroner om måneden, altså 916,66 kroner om måneden i alt.

Ikke nok med det, hvis du finder ud af at det ikke løber rundt. Så skal du opsige dit medlemskab 6 måneder inden kalenderårets udgang, altså før den 30 Juni. Dertil er der ingen fortrydelsesret eller mulighed for refundering.

Opsummering: Hvad koster det mig i alt?

Kort sagt vil det efter offentlige priser koste dig minimum 1.500 kroner om måneden det første år, for både Koda og IFPI. Derefter falder prisen til minimum 1.000 kroner om måneden. Herefter skal du muligvis betale for en erhvervsløsning, som kan holde styr på hvad musik du høre og hvor mange afspilninger du laver. Det kan hurtigt blive en dyr affære at få musik rettighederne og rent faktisk at kan afspille den.

Alternative løsninger

Hvis du ikke er interesseret i at bruge penge på at kan afspille seneste hit på din livestream, så er der heldigvis alternative løsninger. Der er mange måder at få rettigheder til musik, som man kan bruge i baggrunden på både videos og livestreams.

Harris Heller har udgivet musik under navnet ‘Stream Beats’, hvor han har udtalt at musikken er offentligt tilgængeligt til både videos og livestreaming. Du kan finde musikken her: Stream Beats

MrBetaSkull

Blev introduceret for YouTube i 6 klasses EDB timer, hvor efter jeg brugte meget tid på at være fascineret over videoer på internettet. Senere opdagede jeg JustinTV, som idag er Twitch. Synes udviklingen er spændende!
Indholdsfortegnelse

Læs videre her

Eller læs og skriv kommentare under

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *