Donationer - Direkte støtte fra din fanbase

Sådan modtager du donationer, undgår chargebacks og indrapportere til skat (2020)

Donationer giver fanbasen muligheden for at støtte din livestream.

En livestreamer kan kun tjene penge på så mange forskellige måder, specielt når alle kan se med helt gratis. Donationer er en nem måde at give seeren muligheden for at bidrage, så man kan holde streamen kørende. Hvis din fanbase er interesseret i dig og/eller indholdet du udgiver, så kan de have lyst til at støtte økonomisk, så du fortsat kan udgive indhold.

Denne artikel er skrevet for at give dig en bedre forståelse for hvad donationer er, hvordan man skal forholde sig til dem og dertil gode tips og tricks. Du er selv ansvarlig for at overholde loven, håndtere eventuelle chargebacks og dertil at betale eventuelle gebyrer og skatter.

Hvad er en donation?

Den lovmæssige definition af en “donation” ville være en frivillig transaktion, hvor hverken giver eller modtager forventer en tjeneste, ydelse eller et produkt. Det skal altså betragtes som en gave, som giveren har valgt at give uden pålagt indflydelse.

Hvilke rettigheder har betaleren af en donation?

Hvis du modtager en donation, som efter vilkårene er frivillig. Så har betaleren/giveren ikke nogen fortrydelsesret, da du ikke skylder dem noget imod pengene. Betaleren/giveren er altså ikke beskyttet af købeloven og kan ikke kræve pengene retur.

Det er god skik at gøre potentielle betalere opmærksom på, at de ikke har nogen fortrydelsesret. Men det er ikke et lovkrav.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis pengene er stjålne eller ulovlige, så risikere du stadig at skal betale dem tilbage. Dette kan man næsten altid omgå ved at indføre “2-trins godkendelse”, også kaldet “3DS”. Det står for “3D Security”, og er når man godkender en kort betaling med en SMS, Nem-ID eller anden form for dobbelt godkendelse.

Hvordan modtager jeg donationer?

Hvis du er interesseret i at modtage donationer fra dine seere, så er det nemt at komme igang. Den nemmeste måde er at oprette en PayPal konto og derefter oprette en ‘Donation’ knap. Hvis du også vil have en pop-up på skærmen, så kan du forbinde din PayPal til en tjeneste som Streamlabs eller StreamElements.

Når du har oprettet din donation knap eller forbundet din PayPal til en donations-tjeneste. Så tager du linket til PayPal eller tjenesten og indsætter på din kanal. Et sted hvor folk kan finde linket, uden at det virker tiggende.

Hvad koster det at modtage donationer?

Der er flere forskellige måder at kan modtage penge. Den mest anvendte platform for livestreamere er PayPal, fordi det er hurtigt at sætte op og nemt at bruge. Derefter er der mange som bruger Stripe, da priserne er væsentligt lavere og mulighederne er større.

Standard aftale med PayPal koster 3,40%+2,60 DKK. Du kan også lave en aftale om mikrobetalinger (“Microtransactions”), så vil gebyrret blive til 5%+0,43 DKK. Du trækker procenten først og derefter det faste beløb, det vil sige at en donation på 100 kroner koster 100*0,034+2,6= 6 kroner i gebyr.

Ved stripe får du flere prisklasser, alt efter om betaleren bruger Europæisk bank kort eller ej. Hvis de bruger et Europæisk bank kort, så koster det 1,40%+1,80 kroner, ellers koster det 2,9%+1,90 kroner. Hvis du anvender 3DS pålægges der et gebyr på 0,20 kroner per betaling. Udregningen af gebyret sker efter samme eksempel, som givet ved PayPal.

Ingen af overstående platforme kræver at man er registeret virksomhed, for at kan modtage penge gennem dem. Det kan være en fordel at oprette en Stripe, uanset om du bruger dem til dine donationer. De giver dig nemlig muligheden for at sende fakturaer og forbinde med diverse betalings tjenester.

Skal man betale skat af donationer?

I danmark skal man betale skat af alle indtægtskilder, også selv om det er småbeløb. Hvis man følger loven, så skal du opgøre den forventede årlige indtægt på din forskudsopgørelse. Så kan skat nemlig trække pengene via din løn eller hvis du opstiller accontoskatter (Løbende indbetalinger).

Dertil skal du være opmærksom på at du kan trække gebyret fra i skat. Så hvis du modtager en donation på 100 kroner, betaler du 6 kroner til PayPal. Så er det altså kun de 94 kroner du skal beskattes af.

Hos skat afgøre man forskellen ud fra om man har en økonomisk risiko i forhold til forpligtelser. Når du livestreamer, så har du ikke nogen bindende forpligtelser overfor donationer eller abonnenter. Hvis du ikke har sponsorer eller partnere, så ville du kunne bruge rubrik 20 (250 på forskudsopgørelse). Hvis du derimod har forpligtende aftaler, eller er i tvivl, så anvend rubrik 15 (210 på forskudsopgørelse).

Hvis du vil have en beskrivende afgørelse fra skat, afgjort i 2020, så kan du læse følgende: E-sport, reklameindtægter, streaming, selvstændig erhvervsvirksomhed. Du kan også læse om skatte forhold her: Lønmodtager, honorarmodtager eller virksomhed.

Køre du under et traditionelt selskab med CVR, så skal donationer bogføres som momsfrie indtægter, da der er ikke indgået et momspålagt salg.

Hvordan ved jeg hvad der skal stå i rubrikken?

Forskudopgørelsen er beregnet til at indsætte forventede indtægter, som du ser din fremtidige situation. Det kan være svært at beregne hvor meget man kommer til at modtage i donationer, da det ikke er en fast indtægtskilde.

Mit bedste råd er at åbne et Excel ark eller Google Spreadsheet, hvor du opstiller årets 12 måneder. Her opgøre du hver måned, hvor meget du har modtaget, og indtaster det fulde beløb på forskudsopgørelsen. Hvis du mostager 2.600 kroner i Januar og 3.200 i Februar, så bør der altså minimum stå 5.800 kroner på forskudsopgørelsen.

Download din donations historik

Jeg anbefaler at når du udfylder din Excel eller Spreadsheet, så download månedens data og gem det i Dropbox, Google Drive eller email den til dig selv. På den måde kan du altid finde måneden frem, hvis du skal dokumentere overførelserne overfor skat eller en revisor. Du bør som minimum gemme dem i 2 år, også selv om PayPal gemmer informationerne. Så er du sikret i tilfælde af at din PayPal bliver frosset eller lukket.

MrBetaSkull

Blev introduceret for YouTube i 6 klasses EDB timer, hvor efter jeg brugte meget tid på at være fascineret over videoer på internettet. Senere opdagede jeg JustinTV, som idag er Twitch. Synes udviklingen er spændende!
Indholdsfortegnelse

Læs videre her

Eller læs og skriv kommentare under

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *