Modtag donation og betal skat

Sådan kommer du igang med at modtage donationer

Her kan du blive klogere på at modtage donationer og økonomisk støtte fra dine følgere.

Det kan i nogen tilfælde give mening at modtage økonomisk støtte via donationer på sin livestream, podcast eller andre medier. Hvis man køre en abonnent-ordning er man typisk begrænset til 1 abonnement per person, da de færreste opretter flere abonnenter. Derfor kan det i nogen tilfælde give mening at åbne op for donationer, så folk kan vælge at støtte yderligere.

Hvis du gerne vil modtage donationer, så er der et par ting at forholde sig til, for at man kan kalde det en donation. Alt det her med donationer er nemlig en gråzone, så derfor er vi nød til at forholde os til, hvornår vi forlader gråzonen.

Du må ikke tilbyde, sælge eller indgå aftaler

For at kan kalde det en donation må pengene ikke være bundet i en transaktion. Hvis du tilbyder eller lover folk noget for sine penge, eller indgår en aftale (som kan dokumenteres/bevises), så definere man det typisk som en handel. Det vil sige at betaleren er beskyttet af købeloven, hvor under du er tvunget til at udføre handlens indværende, eller risikere at betaleren kræver sine penge retur.

For at give et eksempel, så kan det være druk-streams hvor man drikker noget for X kroner. Ved at det står defineret på skærmen, vil man automatisk antage at man indgår en handel, hvis man lever op til kravene for X kroner for at drikke noget.

Må man fastsætte en pris, eller opkræve et mindste beløb?

Det kan være svært rent lov mæssigt at afgøre forholdende, fordi vi befinder os i den her gråzone. Umiddelbart er der ikke noget som stopper dig fra hverken at lave faste prisklasser eller at opkræve et mindste beløb. I bund og grund er det vigtigste element at man ikke indgår en handel med eventuelle betalere.

Hvis du har en donations-side hvor folk kan vælge 10kr, 50kr, 100kr og 500kr som eneste valgmuligheder. Så betyder det ikke automatisk at du sælger noget, men du risikere at folk falder fra, fordi de måske havde et andet beløb i tankerne.

Er der moms på donationer, hvis man er selvstændig?

Når en person frivilligt overføre et beløb til dig, eller din virksomhed, så er der ikke indgået en handel. Det betyder kort og godt at donationer ikke er momsberettiget, da moms i bund og grund kan defineres som en salgs-skat. Hvis du bruger et regnskabs-system skal du ind og oprette en konto for “salg uden moms”. Det virker måske lidt ironisk eller forvirrende, når man ikke sælger noget.

Note: Da donationer ikke er momspligtige, så tæller de ikke med i opgørelsen af at skal momsregistreres ved

Skal man betale skat af donationer?

I dagens danmark er der ikke særlig mange ting man ikke skal betale skat af. Hvis du har en indtægt, også donationer, så skal du oplyse skat om dem. Her det det vigtige nøgleord oplyse skat om dem. Du skal nemlig tilføje donationer til din forskudsopgørelse eller årsopgørelse i Rubrik 210 (B-indkomst/Honorarer), da du modtager pengene u-beskattet.

Når man oplyser skat, er det vigtigt at man oplyser den totale indtægt før skat. Hvis du modtager 500 kroner i Januar og 1.500 kroner i Februar, så skal der altså stå 2.000 i Rubrik 210. B-indkomst skal som udgangspunkt beskattes uden fradrag, for at sikre at man ikke kommer til at regne for meget fradrag, og risikere skatte smæk.

Hvis du vælger at betale aconto-skat, altså at indbetale skat af din b-skat før årsopgørelsen, så skal det indbetalte beløb indføres i Rubrik 342. For lige at forklare lidt yderligere. Hvis vi tager de 2.000 kroner, så kan du vælger at overføre skatten (8% AM + Kommune skat) til skat, så du ikke skal betale den til årsopgørelsen. Det kan for eksempel være smart hvis man har negative renter eller gerne vil undgå at skal betale det hele på samme tid.

Hvad skal jeg være opmærksom på lovmæssigt?

I bund og grund er der ikke den store forskel på om folk donere penge på PayPal, gennem en indløser, eller sende dig penge på MobilePay. I realiteten skal du også betale skat af de penge du får fra venner og bekendte, hvis det ikke er penge du allerede har lagt ud eller folk skylder dig.

Det eneste vigtige at have kendskab til er lovgivningen omkring betalinger, købelovgivningen og ikke mindst hvordan Chargeback fungere. Hvis du gerne vil forberede dig på at håndtere chargeback, så bliv klogere på at forebygge chargebacks af donationer her!

Indholdsfortegnelse