Beskyt dig selv imod chargeback

Sådan beskytter du dig selv imod chargeback af donationer

Bliv klogere på hvordan du kan beskytte dig selv imod chargebacks af donationer og overførelser her! 💳🚧

For nogle år siden var det meget besværligt at beskytte dig selv imod chargebacks, da man ikke helt var sikker på hvordan overførelsen skulle opfattes og under hvilke lovgivninger. I danmark har reglerne heldigvis ikke ændret sig særlig meget, så dem kan du blive klogere på længere nede!

Inden vi går i dybden med chargebacks, så vil jeg gerne lige sikre mig at du er bekendt med hvad en donation er. En donation er et vilkårligt beløb, der betales frivilligt at afsenderen. Hvis du har brug for mere uddybning, så bliv klogere på at modtage og håndtere donationer her!

Hvad er chargeback?

Hvis du laver en betaling med dit bank kort, så har du sikkert oplevet at beløbet du har købt for og hvad der er trukket ikke stemmer overens. I de her situationer kan man typisk kontakte sin bank, som så kan hjælpe dig med at stoppe overførelsen eller at få pengene tilbage.

Hurtigt forklaret, så fungere det ved at banken kontakter indløseren, altså banken som håndtere overførelsen fra din konto til modtagerens konto. Herfra tager de så kontakt til modtageren, som skal dokumentere at pengene er retmæssig trukket fra din konto. Hvis de ikke kan dokumentere dette, så kan indløseren stoppe udbetalingen, eller i nogle tilfælde trækker pengene den anden vej.

Billede af ansvarsfraskrivelse på donationer imod chargeback
Her ser du 2 eksempler fra Twitch kanalerne MinnaMumi og Jaxstyle.

Hvordan undgår man chargeback af donationer?

Der er heldigvis nogle teknikker og forberedelser man kan foretage sig, hvis man gerne vil forebygge mulighederne for at modtage, og dertil at tabe, en chargeback sag. Så skal man først og fremmest gøre synligt opmærksom på at donationer ikke bliver refunderet. På den måde giver du også folk muligheden for lige at tænke en ekstra gang, før de sender penge til dig.

De fleste skriver det under billedet, hvor folk skal trykke på, for at komme ind på donations siden. Dertil vælger størstedelen også at skrive at donationer ikke er et krav, men at støtten er velkommen. I bund og grund kan du skrive og formulere det som du har lyst til, så længe at du gøre det synligt og let tilgængeligt for eventuelle betalere, at pengene ikke bliver refunderet. (Overvej også at have en tilsvarende tekst på engelsk, i tilfældet at indløseren ikke forstår dansk)

Det er ikke et lovkrav at informere betalere om at deres penge ikke kan refunderes eller trækkes tilbage. Det er dog en god måde at gøre opmærksom på det, både overfor betalere og indløsere.

Selve teksten er nemlig vigtig at kan fremvise, specielt overfor PayPal, da de medtager disse ansvars-fraskrivelser i deres vurderinger om en bruger er beskyttet af købeloven. Andre faktorer er om betaleren kan dokumentere at de har købt en ydelse, som f.eks du har oplyst en pris for noget på streamen, som de så har betalt med forventningen om at få det.

Hvad skal jeg gøre, når jeg modtager en chargeback dispute?

Hvis en person fortryder at have sendt dig pengene, så kan personen kontakte sin bank, eller der hvor pengene er overført gennem. Her vil der blive oprettet en indsigelse (“Dispute” på engelsk), om at få refunderet pengene.

Når du modtager indsigelseskravet, så har du muligheden imellem at refundere pengene, eller at udfordre kravet. I nogle tilfælde kan det godt betale sig bare at give op og sende pengene retur, da indløseren typisk ikke opkræve et chargeback gebyr på den måde (Giver ingen garantier). Hvis det er større beløb eller mængder chargeback disputes, så kan det være den nemme måde at komme ud af problematikken på.

Hvis du derimod vælger at vil udfordre kravet, så får du muligheden for at skrive til betaleren, eller at eskalere sagen direkte til PayPal. Her vil jeg anbefale at du først og fremmest bruger formularen, hvor du forklare situationen overfor betaleren, at der ikke er refunderinger på donationer.

Derefter eskalere du sagen direkte til PayPal. Her er det super vigtigt at du forklare overfor PayPal at det er en frivillig betaling, og at du ikke har solgt en vare eller ydelse. Dertil anbefaler jeg at du vedhæfter billede af donations-knappe-området, hvor du også har skrevet at donationer ikke bliver refunderet (ansvars-fraskrivelsen).

Risikoen for stadig at miste sagen og de overførte penge

Uanset hvor meget man gør for at beskytte sig selv imod chargebacks, så vil der fortsat være scenarier, hvor man ikke kan vinde et tilbagetræknings krav. Det kan for eksempel være, at en person har brugt en anden persons kort, eller har overtrukket et kort, som senere er blevet spærret af banken.

Der vil altid være bestemte scenarier hvor kortholderen er beskyttet af lovgivningen, også selv om du har styr på reglerne. Hvis en overførelse sker med at stjålet kort, eller et barn har brugt dine forældres kort, så befinder man sig i en gråzone, hvor det i sidste ende er op til indløseren at vurdere hvem der har krav på pengene, såfremt det ikke eskaleres til en retssag.

Her vil jeg bare lige gøre opmærksom på at nogle indløsere opkræver et administrationsgebyr for at udføre chargeback disputes hvis du udfordre det og taber. Du bør derfor altid tage aktiv stilling til en sag, uanset hvor træls de er.

Indholdsfortegnelse